Je weerstand verbeteren en je wapenen tegen virussen is beslist geen overbodige luxe. Vooral in deze tijd met het Corona virus. Je kunt je beschermen tegen virussen door je slijmvliezen, de eerste barrière voor virussen, goed te laten functioneren. Het virus wordt meestal overgebracht door lichaamsvocht vanuit de neus of longen door bijvoorbeeld hoesten. Bij Corona gaat de verspreiding van de bacterie via aerosolen, dit zijn kleine druppeltjes die hoofdzakelijk via direct contact overgedragen kunnen worden. De bacterie heeft zonder gastheer een korte levensduur.
Gelukkig kun je zelf een heleboel doen om je slijmvlies te verbeteren. Dan
ben je beter gewapend tegen virussen zoals Corona. Mocht je het eenmaal hebben
opgelopen dan verloopt het ziekteproces ook nog eens veel lichter.
Hoe doe je dat? Natuurlijk is vitamine C hiervoor belangrijk, maar als je
je realiseert dat onze huid en slijmvliezen de 1e barrière zijn om
de ziektekiemen op te vangen, kun je die maar beter goed verzorgen.
Als we onze slijmvlieslaag verbeteren, heeft het virus ook minder kans om
door de slijmvlieslaag heen te breken. Deze slijmvliezen hebben namelijk direct
contact met de lucht buiten ons eigen lichaam.
Wist je dat alleen al het immuunsysteem van de darmen verantwoordelijk is
voor 80% van onze afweercapaciteit?
Om je weerstand te verbeteren kun je het beste je darmen voorzien van
voeding waarmee het goede darmbacteriën kan aanmaken zodat je immuunsysteem
beter zijn werk kan doen. Denk hierbij aan prebiotische voeding: prebiotica, de
naam zegt het al, het werkt vóór de darm bacteriën
in plaats van tegen de darmbacteriën (antibiotica). Daarnaast geeft het verminderen
van suikerrijke voeding ook al enorme verbetering, maar dat is een open deur.
Aan welke pre biotische voeding kun je zoal denken?
Het is nog tijd voor winterkost, dus zet de zuurkool maar op tafel! Deze zit
vol met melkzuurbacteriën (lactobacillen) waarvan je darmbacteriën zullen
smullen. Gebruik alleen de verse zuurkool, die uit het vat of die in de koeling
bij de supermarkt, want die bevatten deze fijne bacteriën. Denk er aan om de
zuurkool niet te verhitten, want dan overleven deze goede bacteriën het niet.
Het is trouwens ook gewoon erg lekker met een bite er nog in en het gewoon rauw
door je stamppot gerecht te doen.
Daarnaast en niet geheel onbelangrijk bevat het ook nog veel vitamine C,
mits onverhit. Stamp het eens met gekookte pastinaak in combinatie met aardappelen. Het mooie van pastinaak is, dat
het ook een prebiotische groente is.
Evenals o.a. asperges, groene banaan, witlof.
Iedere groente verbetert weer op een andere manier verschillende darmbacteriën, waardoor je meer verschillende bacteriestammen krijgt in je darmflora. Hoe meer diversiteit hoe beter het is. Afwisseling is hierin het codewoord.
Bepaalde darmbacteriën zetten de vezels in groente om in boterzuur (bekend
onder de naam butyraat). Dit boterzuur heeft heel veel verschillende functies.
Om een paar te noemen: het stimuleert het herstel van beschadigd
darmslijmvlies, het brengt het immuunsysteem in balans, het wordt opgenomen door de cellen van de dikke darm en deze stimuleren weer de groei en de hechting van onder meer de lactobacillen en bifidobacteriën.
Dus om even terug te komen op de zuurkool: die wordt dan door de juiste
bacteriën verwerkt, mits die er zijn. Als je lichaam dit niet gewend is om te
eten, kan je eventueel last van winderigheid krijgen. Een juiste volgorde van het op orde brengen van je darmbiotica is dan belangrijk.
Er bestaan nog veel meer gefermenteerde producten die heel goed werken voor
je darmen en daardoor je immuunsysteem helpen. Denk aan Kimchi, natto, appelciderazijn,
kefir en kombucha.
Kruiden helpen ook mee om ziektekiemen te weren. Voeg volop oregano,
knoflook (rauw), tijm toe aan je maaltijd.
Zorg dat je de sinussen (holtes in je hoofd) schoon houd. Deze staan in
verbinding met je neusholte. Ze zijn bekleed met slijmvlies. Bij verkoudheid,
verstopping kun je ze spoelen met een zoutwater oplossing. Zie voor de
werkwijze: hier.
Vitamine D is ook een hele belangrijke voor het goed functioneren van het immuunsysteem.
Ga naar buiten en geniet van de buitenlucht. Het extra stukje zuurstof pak je dan gelijk mee.
Naast zonlicht helpt zink je weerstand te verbeteren. Dit vind je onder meer
in schaal- en schelpdieren. Dus een gerecht met Zeeuwse mosselen is best een goed
idee.
Wel eens gehoord van bottenbouillon? Je weet misschien nog van je oma die
vroeger een pan kippensoep de hele dag op het vuur liet staan. De mineralen
kunnen zo langzaam vanuit de runder-of kippenbotten in de soep komen en je voeden. Vooral als je de griep te pakken hebt, werkt dat versterkend. Zelf maken? klik dan hier .
Het bevat naast heel veel mineralen, gelatine wat goed voor je slijmvlies is.
Samenvattend: hoe grotere de diversiteit van je darmbacteriën, hoe beter je
immuunsysteem werkt. Dus hoe meer verschillende bacteriestammen aanwezig zijn,
hoe beter je weerstand!
Wil je meer weten over welke darmbacteriën in welke voeding belangrijk is in
jou situatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan kunnen we uitzoeken
hoe we jou darmen optimaal voor je kunnen laten werken.
Recente reacties