Selecteer een pagina

Afwasmiddel heeft invloed op je darmflora.

De samenstelling van je darmflora verandert door resten afwasmiddel. De bacteriën in onze darmen en de eindproducten die zij produceren zijn belangrijk voor onze gezondheid. Dit darm-microboom wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een van de belangrijkste is voeding. Maar ook stoffen die samen met de voeding in onze darmen terechtkomen, beinvloedt je darmen. Ze kunnen de samenstelling van je darmflora veranderen. En daarmee mogelijk de gezondheid.
Een van die stoffen is afwasmiddel.

opgeblazen gevoel darmklachten behandelen friesland

Wanneer de vuile vaat met de hand wordt afgewassen, kunnen er restjes afwasmiddel achterblijven, zeker wanneer er niet goed wordt nagespoeld. Deze komen vervolgens bij de volgende maaltijd via het eten in de darmen terecht. Daar zorgen ze, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow, voor vermindering van de aantallen en soorten darmbacteriën in je darmflora.

zeep en darmbacterien gevolgen darmflora onderzoek doen friesland

Daarnaast zorgen restjes zeepsop ervoor dat de samenstelling van de darmbacteriën in negatieve zin verandert. Onder meer doordat de groei van de pathogene bacterie E. coli gestimuleerd wordt. Ook neemt het aantal bifidobacteriën in de darmen af onder invloed van afwasmiddel.slechte darmbacterien veroorzaken darmklachten

Bifidobacteriën zijn belangrijk voor de productie van bijvoorbeeld korte-keten vetzuren (KKVZ) als boterzuur (butyraat) en bepaalde vitamines. Korte-keten vetzuren fermenteren vezels. Minder bifidobacteriën betekent een lagere productie van KKVZ. En dat terwijl een hoge productie van KKVZ, met name boterzuur, algemeen gezien wordt als een belangrijke aanwijzing voor een goede gezondheid.

afwassen slecht voor darmflora ontlasting onderzoeken friesland

Afwasmiddel dat achterblijft op de vaat kan dus een behoorlijk verstorend effect hebben op je darm microbioom. Een onderzoek uit 2018 vond zelfs een verband tussen een afname van hart- en vaatziekten en een toename van het bezit van vaatwassers. Deze spoelen grondiger na, waardoor de vaat schoner wordt. Naspoelen van de vaat bij een hand afwas is dus niet alleen goed voor het darm microbioom, maar mogelijk ook voor de gezondheid.

darmbacterien oorzaak klachten fecesonderzoek Mantgum

G-2RPD9933BC